Zeytinburnu, geçmişle bugünü, sanayi ile tabiatı, denizle büyük karayollarını, mezarlıklarla capcanlı bir hayatı, İstanbul’un en eski sakinleriyle yeni göçmenleri, her kökenden ve inançtan insanı buluşturan, farklılıkları uyumla birleştiren müstesna bir ilçedir. Zeytinburnu sakinleri olarak bizler, ilçemizin İstanbul, Türkiye ve dünya için ne ifade ettiğini, nasıl bir zenginliğin sahibi olduğumuzun farkında ve bundan dolayı övünç içindeyiz.
Bir zenginlik olarak addettiğimiz kültürel çeşitlilik, Zeytinburnu’nun bütününe yayılmış ve eşsiz bir kültür rotasına dönüşmüştür. Söz gelimi, ilçemizde Yenikapı Mevlevihanesi ya da Seyyidnizam Tekkesi’ni ziyaret ederek Anadolu mayasını oluşturan tasavvuf geleneğinin izlerini görebilirsiniz; aynı zamanda Hz. Meryem’e ithaf edilen ve orjinal adı Zoodokhos Peges yani "hayat bağışlayan kaynak" olan Balıklı Rum Kilisesi’ne yolunuzu düşürerek Rum Ortodoks geleneğini gözlemleme imkanına da sahip olabilirsiniz.
Zeytinburnu sınırları içerisinde bulunan Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde İstanbul’un fethinin özel efektlerle canlandırıldığı bir tarihi anda kendinizi bulabilir ya da Zeytinburnu sahiline doğru bir yürüyüş yapmayı tercih edip kısa bir süre önce restorasyon çalışmaları sırasında keşfedilip müzeye dönüştürülen Mozaik Müzesi ve Kazlıçeşme Kültür Sanat’ta hem Roma dönemine ait mozaikleri inceleyip hem de Türk sanat tarihinin önemli isimlerinin koleksiyonlarından oluşturulan sergileri dolaşabilirsiniz.
İstanbul’un kara surlarından, tarihi kapılarına, Erikli Baba Tekkesi’nden Aya Pareskevi Kilisesi’ne Fişekhane’den Türk Dünyası Kültür Mahallesi’ne pek çok tarihi, dini yapı, türbe, anıt mezar; kültürel merkez ve müzeden oluşan bu zengin hat, eminiz ki ilçemizin dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili sizlere ilham verecek; tarihin koynunda ona yaraşır bir gelecek inşa etme gayretimizin canlı resmi olacaktır.
Ömer Arısoy
Zeytinburnu Belediye Başkanı